Eroon negatiivisesta elämästä



Tai ehkä tutkitaan ja pohditaan, ennen kuin julistetaan, että EFT- tunteiden vapautustekniikat (Emotinal Freedom Techniques) tai EFT Tapping, millä nimellä asiaan onkaan törmännyt, on se taianomainen asia, jolla saadaan oma elämä kuntoon. Ja samalla saadaan kaikkien muidenkin elämät järjestykseen kahvikupin äärellä, jotka jaksavat kuunnella.


lektuuri 17.3, lektuuri blogi, itsehoito, psykologia, eft, tunteiden hallinta, terapia



 Minulle tämä on siis aivan uusi vaihtoehtoisen lääketieteen osa-alue, jos näin voisi kuvailla. Olen joskus saattanut ohimennen törmätä nimeen, mutta en ole koskaan perehtynyt asiaan enempää, koska en selkeästi muista asiaa.
 Joten pitihän siihen nyt sitten oikein kunnolla pureutua. Upotaan informaation suohon ja toivotaan, ettei tämä nyt vaadi mitään tohtorin tutkintoa, jotta pääsee kiinni tähän ajatukseen.


 Ensimmäisenä minulle heräsi kysymys, että mihin tuota tekniikkaa tarvitaan? Eikö kognitiivinen terapia hoida saman asian? Tai mikä tahansa muu suosittu ja laajasti hyväksytty terapia? Onko tämä nyt se taika, jolla jokainen pääsee pahasta mielestä ja kaikista negatiivisista tunteista eroon sormia napsauttamalla ja elämästä tulisi täten auvoista ja ihanaa? Olenko ottamassa nyt onnellisen loppuelämän ensimmäisiä askelia tutustuessani Gary Craigin kirjoittamaan kirjaan EFT- tunteiden vapautustekniikka? Vai olenko yhden askeleen päässä höynäytetyksi tulemista ja rahojen menetystä johonkin aivan tolkuttoman naurettavaan hölynpölyyn?


 Tekniikka on siis nopea itseparannus ja -hoitomenetelmä, jonka Gary Craig on kehittänyt. Kyseessä on Stanfordin yliopiston insinööri, ei mikään lääketieteen ammattilainen siis. EFT perustuu tieteellisille periaatteille, eikä edellytä käyttäjältä uskoa asiaan toimiakseen. Hienoa, en siis ole osallisena mihinkään kulttiin, vaikka nyt asiaan perehdyn hivenen syvällisemmin.


lektuuri 17.3, lektuuri blogi, itsehoito, psykologia, eft, tunteiden hallinta, terapia



 Mennään itse asiaan. Tekniikalla luvataan parannusta kaikkiin mahdollisiin ongelmiin, mm. kipuun, vakaviin sairauksiin (migreenistä syöpään), vihaan, masennukseen, pelkoihin/ fobioihin ja erilaisiin ihmissuhdeongelmiin.
 Melkoinen ihme siis, kuulostaa suorastaan uskomattomalta tai ostos tv:n myyntipuheelta. Jokainen muodostakoon oman mielipiteen.
 Varteenotettava seikka kirjassa on myös vastuuvapauden lakiosio; jokainen toimii siis omalla vastuulla tekniikkaa käytettäessä, eikä kehittäjä ole vastuussa lopputuloksesta.


 EFT pohjautuu kehon energiajärjestelmään ja sen tasapainotukseen, negatiivisten tunteiden vapauttamiseksi. Tekniikassa käytetään psykologista vahvistusta sanonnan/hokeman/mantran muodossa samalla naputellen akupunktiopisteitä tietyllä tavalla tiettyyn rytmiin.  Eli hoidettavan mieli, keho ja keskittyminen on noin 10-15min kiinni tässä tekniikassa, toiveena parantaa jokin edellä mainituista negatiivisista asioista. Jos yksi hoitokerta ei auta, otetaan uudelleen. Kuulostaa uskomattoman helpolle, mutta sehän kirjassa muistetaan mainita useaan kertaan.


 Aika etsiä tietoa muualta, koska kirjassa on vain yksi näkökanta asiaan, joka sattuu olemaan itsehoito menetelmän kehittäjän oma.
 Kirja antaa ymmärtää, että kuka tahansa voi itsenäisesti harjoittaa tekniikkaa, kun taas googletuksella löytyy niin ikään maksullisia nettikursseja, kuin muitakin istuntoja, alan terapeutteja ja heille varattavia aikoja. Videoita aiheesta löytyy myös paljon, joten uskon, että mikäli aihe kiinnostaa voi tähän tutustua ihan rauhassa, ennen maksulliseen palveluun osallistumista.


 Vastaamo.fi -sivulla kerrotaan, EFT- tekniikan olevan "meneltelmä, jossa akupunktiopisteiden stimulointi yhdistyy psykoterapeuttiseen hoitoon". Tämä selvä, ehkäpä tekniikka ei olekaan niin huuhaata, jos on olemassa näyttöön perustuvaa tutkimustietoa.
 Enemmän asiaa tutkiessani huomasin, että jos tarjolla on niin paljon ilmaismateriaalia, jonka määrä kasvaa huomattavasti jos osaa englantia, tarjolla on myös vähintään yhtä paljon maksullista palvelua samasta asiasta. Onko näillä kahdella eroa? Ja jos on, niin mitä?


lektuuri 17.3, lektuuri blogi, itsehoito, psykologia, eft, tunteiden hallinta, terapia



 Pystyykö siis EFT- tekniikan avulla poistamaan kaiken negatiivisen elämästä? Tähän en saa vastausta niin kauan kun en itse ole sitä kokeillut. Tai jos jollain on kokemuksia, saa kommentoida. Oletettavasti kuitenkaan negatiivisuutta ei voi poistaa, mutta tietoisuus omista tunteista voimistuu, jolloin niitä on helpompi hallita.
  Jos on halua ja motivaatiota perehtyä asiaan ja pitkäjänteisesti jatkaa harjoittelua, uskon, että kyllä siitä jotain hyötyä on joissain edellä mainituista ongelmista.
 En silti suosittelisi tätä ensimmäisenä hoitomenetelmänä, mutta minähän en siis ole minkään terveysalan ammattilainen, joten kukin lukekoon omalla vastuulla neuvoja, joita auliisti jakelen. Jos taas kaikki on niin sanotusti jo kokeiltu ja pää lyö tyhjää, toki asiasta voi maksaa ulkopuoliselle taholle, joka hoitaa asian ammattitaidolla, onhan hänellä koulutus asiaan.


 Jos tämä tekniikka toimii ja joku saa elämäänsä uutta virtaa negatiivisten tunteiden vapautuessa ja tehden tilaa positiivisille, niin hyvä! Ei se ole muilta pois, jos naapurin Annikki tai Pasi nyt tätäkin villitystä kokeilee ajan tappamiseksi. Saapahan jotain uutta kerrottavaa ja uuden kerskailun aiheen naapureille kiusallisen hissimatkan ajaksi.
 Kunhan ei ala yltiöpositiiviseksi, sen lisäksi, että se saa kaikki muut ärsyyntymään ja muiden mielenkiinnon lopahtamaan, se ei ole terveellistä. Tutkittu juttu.

Kommentit

Tällä hetkellä eniten minua kiinnostavia kirjoja

  • Elämän paradoksit, saat sen mistä luovut (Tommy Hellsten, 2019)
  • Ihmeitä nyt, 108 pikakonstia sisäiseen rauhaan (Gabrielle Berstein, 2017)
  • Terveeksi mielen voimalla, paranna itsesi ilman lääkkeitä (Lissa Rankin, 2015)