Onnellisuuden itsehoito



 Kuinka tulla onnellisemmaksi? Kaikki haluavat olla onnellisia mahdollisimman paljon, mutta silti kukaan ei osaa kertoa toiselle ihmiselle, mikä on se paras tapa tulla onnelliseksi.
 Jokainen on oman onnensa seppä, ilmeisen hyvä sanonta. Tiedä sitten kuinka paikkansa pitävä se on, ainakin kirjallisuudesta löytyy todella paljon materiaalia, kuinka olla onnellinen. Nyt minä jaa teille viisitoista eri tapaa olla onnellisempi.

lektuuri 17.3, lektuuri blogi, itsehoito, lumevaikutus, onnellisuus, vaihtoehtoinen lääketiede


 Huomatkaa, autan teitä ajattelemaan asioita, jotta tulette toivottavasti hivenen onnellisemmaksi, onnellista en teistä teistä pysty taikomaan, sen te joudutte aivan itse työstämään. 
Annan teille kuitenkin muutaman hyväksi havaitun keinon, täysin ilmaiseksi. Olkaa hyvät.
 Minulla ainakin on selkeä ero hyvien ja huonojen päivien välillä. Joskus sitä onnistuu nousemaan oikealla jalalla aamulla ja mieli pysyy korkealla vaikka alkaisi ukkostamaan kesken vuoden tärkeimmän piknikin. Joskus taas heti aamulla ärsyttää, että linnut laulava liian kovaa ja korkealta ja aurinko paistaa aivan liian kirkkaasti. (En puhu tässä nyt ollenkaan naisten hormonitoiminnan muutoksista, vaikka siltä se kuulostaa.) 
 Silloin tällöin sitä alkaa miettimään, että voi kun olisi onnellisuuspilleri, minkä syötyään koko päivän olisi iloinen ja onnellinen vaikka tapahtuisi mitä. 

 Olen koonnut tähän lyhyesti ja ytimekkäästi 15 eri tapaa mitä kokeilla, jotta elämästä tulisi hivenen hauskempaa, onnellisempaa ja helpompaa. Neuvot on suurimmaksi osaksi Gabrielle Bersteinin kirjasta: Ihmeitä nyt, 108 pikakonstia sisäiseen rauhaan. 
 Lisäksi näitä täsmälleen samoja ohjeita on muutamassa muussa elämätaito-oppaassa, mitä olen lukenut, mutta nämä kaikki löytyvät yllä mainitusta kirjasta.
 Olen hivenen muuttanut tekstiä, jotta sain siihen sisällytettyä muualta vastaavaa ajatusta aiheesta. Suosittelen lukemaan kirjan.


lektuuri 17.3, lektuuri blogi, itsehoito, lumevaikutus, onnellisuus, vaihtoehtoinen lääketiede


Onnellisuus on valinta
Tällä ajatuksella haetaan sitä, että sinä itse olet vastuussa omasta onnellisuudestaan, etkä voi sysätä vastuuta siitä kenellekään muulle. Et voi vaatia, että mikään ulkopuolinen taho tekee sinut onnelliseksi, ei perisuhteen toinen osapuoli, perheenjäsen, työkaveri tai vaikka itse työpaikka. Sinun pitää löytää se asia itse, mikä tekee juuri sinut onnelliseksi.


Ota vastuu itsestäsi ja elämästäsi
Tässä on aika paljon samaa kuin ylempänä. Ota siis vastuu itsestäsi, käyttäytymisestäsi eri tilanteissa ja sitä myöten vastuu omasta elämästäsi. Et voi syyttää kuin itseäsi, mitä tahansa valitset elämässäsi. Valitse omien tunteiden ja halujen pohjalta, toisten miellyttämisellä harvoin tulee onnelliseksi. 


Murehtimalla rukoilet kaaosta
Kukaan ei halua elää kaaoksen keskellä murehtien. Murehtiminen on paha tapa, yhtä epäterveellinen kuin tupakointi. Nyt jos koskaan kannattaa yrittää päästä eroon siitä. Keinoja on monia, itsenäisesti opiskelet, kuinka siitä pääsee eroon. Maksat jollekin vaihtoehtoisesta hoidosta, esim life coach on tähän pulmaan erinomainen vaihtoehto. Tai sitten menet terveysasemalle saamaan apua ammattilaisilta. Jos jatkat murehtimista liian kauan, siitä tulee pahimmillaan niin opittu tapa, että saat diagnoosin yleistyneestä ahdistuneisuushäiriöstä. (Minä en todellakaan ole minkään alan ammattilainen, mutta näin google opetti aiheesta.)


Pyydä
Se kamala tunne, kun et saa sitä mitä haluat. Aivan kamala fiilis. Siitähän pääsee eroon erittäin helposti, pyydä mitä haluat ja todennäköisyys sille, että saat juuri sen mitä haluat kasvaa. Tai ainakin saat jotain sinnepäin, paremmat mahdollisuudet siihenkin. Älä kuitenkaan ala syyttämään muita jos tämä ei toimi, muista edelliset kohdat, täysin väärä tapa lähestyä ongelmaa. Pyydä vilpittömästi ja muista pyytää asioita oikealta henkilöltä, palkankorotuksen pyytäminen väärältä henkilöltä ei toimi, mutta esimerkiksi syntymäpäivä kukkien pyytäminen on asia, mitä voi pyytää usealta eri henkilöltä.


Älä vertaile
Vertailu on siitä paha tapa, että aina löytyy joku jolla menee paremmin kuin itsellä. Toki löytyy myös aina joku, jolla menee huonommin, mutta yleensä itseä verrataan henkilöön, jolla menee paremmin. Vertailun takana on olettamus, ettemme ole riittäviä ja siitä syystä haluamme tietää, kuinka muut pärjäävät. Vertailu ei kannata. Tuskin on olemassa täysin samassa tilanteessa olevaa ihmistä, vertailu on turhaa. Miksi vertaat itseäsi ja menestystäsi ihmiseen, joka on aivan eri elämäntilanteessa. Miksi haluaisit menestyä niinkuin joku muu, jos kuitenkin olet täysin uniikki ihminen?


lektuuri 17.3, lektuuri blogi, itsehoito, lumevaikutus, onnellisuus, vaihtoehtoinen lääketiede


Ajattele itsesi vapaaksi
Tämä on yksinkertainen tapa, vaikkakin otsikko antaa ymmärtää täysin jotain muuta. Siis, lopeta ylianalysointi ja liika ajatteleminen etukäteen, turhista asioista stressaantuminen alkaa juuri tällä tavalla. Yksi ajatus johtaa seuraavaan ja kohta ajatukset pyöriii pientä kehää. Siitä on sitten lyhyt matka stressaavaan ajattelutapaan, murehtimiseen ja toisiin vertaamiseen. Näin muutaman esimerkin mainitakseni. Tilanne, joka vaikuttaa neutraalilta, saattaa saada isot mittasuhteet jos olet stressaantunut, ja näin tulkitset tilanteet väärin. Pahimmillaan ajatusvääristymät täysin neutraalista tilanteesta saavat sinut toimimaan väärällä tavalla ja katastrofi on valmis. Yritä ajatella positiivisesti, tai edes neutraalisti. Se, että työkaverisi oli hiljaa hissimatkan, ei välttämättä johtunut sinusta, vaan hänen omista  huolistaan. Se, että lapsesi kiukutteli aamulla, ei välttämättä johtunut sinusta ja säännöistäsi, vaan lapsen huonoista yöunista. 


Läsnäolossa on voimasi
Keholla on luontainen kyky palautua liiasta stressistä. Kuten kaikki me tiedetään, positiivinen stressi on hyväksi kun yritämme parhaamme töissä. Kroonisesti stressaantunut ihminen, ei pärjää stressitekijöiden kanssa vaan kehokin alkaa hyökätä itseään vastaan. En pureudu liikaa tähän aiheeseen, koska stressistä on tulossa vielä omia artikkeleita. Pointtina, että läsnäolo harjoituksissa saa mielen rauhoittumaan ja toimimaan kehon kanssa yhteen niin, että lopputuloksena on hyvinvoiva ihminen.


Anna enemmän sitä mitä haluat saada
“Usein emme anna muille sitä, mitä haluamme eniten.” Tämän ajatuksen taustalla on yleisen energian vaihto. Siis, et anna muille sitä mitä haluat itsellesi, koska sinulla on uskomus, että silloin se loppuu myös sinulta. Esimerkkinä rakkaus, et halua antaa muille pyyteetöntä rakkautta, jos koet ettet ole itsekään sitä saanut. Rahasta voisi antaa saman esimerkin, mutta olen liian skeptinen uskomaan, että tämä pätisi myös aineelliseen tavaraan. Mennään siis oletuksella, että tämä onnellisuuden ohje toimii ainoastaan tunteisiin. Enkä todellakaan halua neuvoa ketään heittämään rahaa menemään toivoessaaan, että niin sitä myös tulee takaisin moninkertaisena. Joku roti nyt näissä neuvoissa.


Suojaa itsesi huonolta energialta
Tämä on erittäin monessa onnellisuutta käsittelevässä artikkelissa. Mene sinne missä sinulle tulee hyvä mieli, tee asioita, joista tulet iloiseksi ja ole ihmisten lähellä, jotka säteilevät positiivista energiaa. Yksinkertaista ja toimivaa. Ainakin minä olen todella herkkä sille, millä fiiliksellä tapaan ihmisiä. Tunteet saattavat senkin puolesta heitellä erittäin paljon, positiivisella seuralla on minulle siis todella iso merkitys.


Juhli pieniä onnistumisia
Tämä on erittäin tärkeä silloin, kun yrität muuttaa tapasi, motivaatio pysyy pidempään kun muistat palkita itsesi tasaisin väliajoin. Keskity siis mieluummin siihen, mikä meni hyvin tai missä onnistuit. Toki silläkin on merkitystä kehityksen kannalta tietää, missä meni vikaa, minkä pystyisi hoitamaan paremmin, mutta kohtuus kaikessa. Lopputulemana pitää olla positiivissävytteinen ajatus, jotta jaksat jatkaa. 

lektuuri 17.3, lektuuri blogi, itsehoito, lumevaikutus, onnellisuus, vaihtoehtoinen lääketiede


Tee päätöksiä helposti
Päätöksen tekeminen on joskus erittäin helppoa, mutta jokainen meistä tietää sen tunteen, kun jatkaa miettimistä, vaikka päätös on tehty. Pahimmassa tapauksessa muuttaa mieltään useampaan kertaan kun ei yksinkertaisesti osaa valita. Tähän on erittäin helppo keino, johon törmäsin ensimmäisen kerran jossain leffassa. (Saa kommentoida, jos joku lukija hoksaa mistä leffasta tämä on.) Kahdesta vaihtoehdosta saa valittua itselle paremman joko intuitiolla tai kolikon avulla. Valitse kolikon eri puolille eri vaihtoehdot ja heitä kolikkoa. Parhaimmassa tapauksessa tiedät vastauksen jo ennen kuin kolikko laskeutuu ja näet kumpi puoli on ilmassa.


Kun on aika, aloita ja paine väistyy
Asioiden siirtäminen huomiseen on helppo ratkaisu, mutta ei auta ollenkaan sinua olemaan onnellinen. Asioita ei voi siirtää loputtomasti, joten kannustan sinua tekemään asiat heti kun mahdollista. Mieluusti hivenen etukäteen. Itsekään en aina muista tätä, mutta silloin kun toimin tämän neuvon mukaan, huomaan olevani onnellisempi. Heti kun on aika, tee asia. Ainakin hoida yksi osa siitä, jos et pysty hoitamaan asiaa kokonaan. Huomaat, kuinka asian hoitaminen kokonaan tai osittain helpottaa työtaakkaasi ja stressi lievittyy. 


Luota vaistoihisi
Intuitioon kannattaa luottaa, jos jostain asiasta tulee ajatus, että jotain tässä nyt on vialla, niin kuuntele sitä. Ihan varmasti tämä perustuu edellisiin tapahtumiin, jotka kumpuavat selkärangasta. Luota siihen, että liskoaivosi tietävät sinua paremmin tietyt asiat. Erityisesti tämä ohje pätee ihmissuhteisiin, toki tätä voi soveltaa mihin tahansa.


Silmäsi näkevät sen mitä haluat
Tämä on mielestäni erittäin loogista. Jos olet koskaan miettinyt hankkivasi esimerkkinä uutta laukkua, yhtäkkiä kaikilla vastaantulevilla on kyseinen laukku tai ainakin samaa merkkiä. Jos taas mielessä on remontointi, alat huomaamaan, kuinka moni muukin on remontoinut samalla tavalla, tai käyttäen samaa tekniikkaa. Jos keskityt tiettyyn väriin, huomaat kuinka tämä kyseinen väri alkaa pomppia silmille seuraavalla viikolla. Tätä voit soveltaa melkein mihin tahansa, kokeile vaikka.


Kohtaa totuus
Älä välttele totuutta, vaikka se olisi epämiellyttävä sinun kannaltasi. Kannattaa rohkeasti vain saada asia pois alta, niin pääset asian yli. Totuuden välttely ei auta lyhyellä, eikä pitkällä tähtäimellä. Totuus tulee ilmi ennemmin tai myöhemmin, tämän kohdan jokainen voi soveltaa omaan elämäänsä, mutta jos jokainen voisi olla lähtökohtaisesti aito oma itsensä ja olla totuudenmukainen, niin selviää onnellisempana tulevaisuudessa. 


Kommentit

Tällä hetkellä eniten minua kiinnostavia kirjoja

  • Elämän paradoksit, saat sen mistä luovut (Tommy Hellsten, 2019)
  • Ihmeitä nyt, 108 pikakonstia sisäiseen rauhaan (Gabrielle Berstein, 2017)
  • Terveeksi mielen voimalla, paranna itsesi ilman lääkkeitä (Lissa Rankin, 2015)