Logoterapiaa vai onnellisuutta



 Jatketaan samalla teemalla, onnellisuus. Jostain syystä onnellisuutta ja unelmia koskevat kirjat ovat viime aikoina saaneet huomiona kirjahyllyssä. Ehkä alitajuntani haluaa, että alan elämään unelmien perässä, tai ehkä se tietää burnoutin olevan nurkan takana.
 Joka tapauksessa, aion lähiaikoina kertoa teille oppimani asiat onnellisuudesta, sen päättömästä jahtaamisesta ja kuinka saavuttaa unelmat. Jopa ne kaikkein villeimmät ja hulluimmat.


lektuuri 17.3, lektuuri blogi, onnnellisuus, logoterapia, itsehoito


 Elina Tanskasen kirjassa Hyvän elämän reseptejä oli erittäin motivoivia pointteja ja muutama ideoita synnyttävä ajatus. Kirja kannattaa lisätä lukulistalle, ellei se siellä jo ole. Erittäin helppolukuinen ja nopea kirja lukea.
 Kirjailija itse on mm. logoterapeutti, aihe jota aion tutkia lisää ja kirjoittaa myöhemmin, kunhan olen perehtynyt aiheeseen. Mutta pointtina kirjassa, ei niinkään ollut logoterapia vaan esitellä helppoja keinoja lisätä onnellisuutta elämään eri elämän ulottuvuuksien myötä.

 Ideana kirjassa on esitelty ihmisen henkinen ravintokolmio, joka on mielestäni niin toimiva konsepti, että se pitäisi olla laajemmin tietoisuudessa, kun puhutaan henkisestä hyvinvoinnista.
 Kolmio koostuu alhaalta ylöspäin seuraavassa järjestyksessä, toimien kuten muutkin ravintokolmiot, jaettuna neljälle osa-alueelle ja ne vielä omiin osioihin. Pohjalla on Ihmissuhteet ja vuorovaikutus. Seuraavaksi on Elämykset, MIetiskely ja Oppiminen. Kolmas ja toiseksi ylin sijaitsee Luovuus ja Unelmat ja korkeimmalla kolmiossa on Viihde. Kaikki alueet ovat toki tärkeitä, mutta tarkemmin mietittynä tämä on aivan toimiva järjestys.

 Kirjan kaikki tehtävät pohjautuvat tasaisesti näihin osa-alueisiin, luoden hyvän pohjan tarpeeksi monimuotoiselle elämälle ja täten tarpeeksi mielenkiintoiselle, että ihminen kokee onnistumisia ja muita positiivisia kokemuksia tasaisesti. Näin ihmisestä tehdään onnellinen. Tai kuten aiemmin luvattu, ainakin hivenen onnellisempi.
 Jos näiden neuvojen kanssa tulee vain pahempi ja surkeampi elämäntilanne, minulle saa laittaa viestiä ja katsotaan mitä voin tehdä auttaakseni. Vaikka eihän se minun vikani olisi, silti tuntuisi pahalle olla auttamatta.

lektuuri 17.3, lektuuri blogi, onnnellisuus, logoterapia, itsehoito


 Ohjeissa on samoja tehtäviä, kuin muissakin self-help oppaissa. Ne on muotoiltuna helposti arkeen otettavaksi, mutta tarpeeksi mielenkiintoiseksi muotoiltuna, että tekee mieli testata.
 Muiden auttaminen, flow -tila, asioista kieltäytyminen, päivän ajan aina vastaaminen kyllä, lepäämisen tärkeys, digi -paasto ja leiki lasten kanssa.
 Helppoja, nopeita keinoja olla onnellisempi kiireisessä elämässä. Hyviä neuvoja silti, vaikka samaa toistoa muiden kirjojen kanssa. Ehkäpä se on vain hyväksi havaittu keino saada kirjoja myytyä tai kyseiset neuvot ovat oikeasti totta ja ihminen olisi onnellinen jos osaisi luonnostaan noudattaa ohjeita ottamatta stressiä niistä. Ehkäpä.

 Minä olen tarpeeksi onnellinen kokeilematta näitä neuvoja, pärjään juuri näin. Luen kaikkea, mutten koskaan kokeile tosissaan, koska sisäänrakennettu skeptisyys estää. Antaa toki mennä jos kokee tämän onnellisuus villityksen olevan oma juttu.
 Ehtiihän tässä elämässä vielä villiintyä yhdestä sun toisesta asiasta. Pidetään mielessä se yksisarvishoito.

lektuuri 17.3, lektuuri blogi, onnnellisuus, logoterapia, itsehoito

Kommentit

Tällä hetkellä eniten minua kiinnostavia kirjoja

  • Elämän paradoksit, saat sen mistä luovut (Tommy Hellsten, 2019)
  • Ihmeitä nyt, 108 pikakonstia sisäiseen rauhaan (Gabrielle Berstein, 2017)
  • Terveeksi mielen voimalla, paranna itsesi ilman lääkkeitä (Lissa Rankin, 2015)