Horoskooppien eroja



 Kuten kaikki varmasti tietää, horoskooppi on astrologiassa käytetty tähtikartta, josta luetaan mihin horoskooppiin kukin henkilö kuuluu. Jokainen merkki on erilainen sisältäen eri planeettojen, kuun ja auringon sijainnin. Toki tässä voi olla tarkempi halutessaan ja sisällyttää tietoon myös paljon muuta, mutta ensin mainitut löytyy jotakuinkin kaikista. Esimerkkeinä mainitakseni mm. horoskooppimerkille ominainen väri, kivi, elementti, kasvi tai ilmansuunta, jonka pitäisi tuoda onnea.
 Tässä kirjoituksessa en perehdy astrologian kannalta horoskooppeihin vaan mielenkiinnosta muita horoskooppeja kohtaan. Myöhemmin lisää informaatiota luettuani, voin yrittää pelkistää myös astrologista näkemystä aiheesta. Astrologia on myös mielenkiintoinen aihe, josta mielestäni ei voi kirjoittaa liikaa.


lektuuri 17.3, lektuuri blogi, astrologia, horoskooppi, noituus, vaihtoehtoinen lääketiede, ennustus, eläinradan horoskooppi, asteekkien horoskooppi, suomalainen horoskooppi, kiinalainen horoskooppi, amerikan intiaanien horoskooppi



 Tykkään viihdyttää itseäni ja lukea horoskooppeja. Sekä pävittäisen ennustuksen, viikko- ja kuukausikuvauksen. Vuoden vaihtuessa yksi tavoistani juhlia, on etsiä kaikille paikalla olijoille seuraavan vuoden horoskooppi ja kirjoittaa muutama asia siitä ylös, ja vuoden aikana sitten naureskella oliko ennustus edes yhtään lähellä.
 En siis usko horoskooppeihin mitenkään erityisen vahvasti, minusta on vain mukava viihdyttää itseäni toisten tulkinnoilla, joilla useimmiten ei ole mitään todellisuuspohjaa. Ainakaan minun kohdalla. Varmaan jos kovasti aiheeseen uskoisin, löytyisi jokaisesta tulkinnasta jotain aitoa.


 Tällä kertaa ajattelin perehtyä kaikkiin mahdollisiin horoskooppeihin, itsellä on kokemusta vain "perinteisestä" ja kiinalaisesta versiosta. Lainausmerkeissä sen takia, että minulle se perinteinen versio on se, mikä on suurimmassa osassa naistenlehtiä. Jollekin toiselle joku muu voi olla se aito ja perinteinen sitten joku aivan muu. Luen siis useimmiten vain sen yksinkertaisimman version, sen missä on mainittu vain auringon sijainti elänradan merkissä ja siitä tuleva ennustus.


lektuuri 17.3, lektuuri blogi, astrologia, horoskooppi, noituus, vaihtoehtoinen lääketiede, ennustus, eläinradan horoskooppi, asteekkien horoskooppi, suomalainen horoskooppi, kiinalainen horoskooppi, amerikan intiaanien horoskooppi


Eläinradan horoskooppi/ länsimaalainen horoskooppi
sisältää 12 merkkiä, perustuu ajalliseen laskukaavaan, jokainen merkki esiintyy omana jaksona vuoden aikana. Oinas, Härkä, Kaksonen, Rapu, Leijona, Neitsyt, Vaaka, Skorpioni, Jousimies, Kauris, Vesimies, Kalat


Kiinalainen horoskooppi
sisältää 12 eläintä, perustuu ajalliseen laskukaavaan, jossa jokainen eläin edustaa tiettyä vuotta, siten että jokainen esiintyy joka 12. vuosi. Rotta, Härkä, Tiikeri, Jänis, Lohikäärme, Käärme, Hevonen, Vuohi, Apina, Kukko, Koira, Sika.


Suomalainen horoskooppi
sisältää neljä päämerkkiä, mikä tulee syntymäkuukauden mukaan, sydänmerkki määräytyy syntymäpäivän mukaan, mikä on siis joku edellä manituista neljästä merkistä. Karhu, Villisika, Mäyrä, Ilves


Amerikan intiaanien horoskooppi 
sisältää 12 merkkiä, jotka määräytyy syntymäpäivän mukaan perustuen siis ajalliseen laskukaavaan. Ensin mainittu on itärannikon, suluissa on länsi-/etelärannikolla käytettävä nimitys.  Saukko (Harakka), Susi (Puuma, Valas), Haukka,  Majava (Hirvi), Peura(Kotka), Tikka (Lohi), Lohi (Puuma,Sampi), Karhu (Pöllö), Korppi (Varis, Kyyhkynen), Käärme (Ankerias), Pöllö (Hirvi, Hevonen), Hanhi (Karhu).


Asteekkien horoskooppi
Asteekkien horoskoopista on muutama versio olemassa, nappasin tähän postaukseen kaksi minusta eniten esille tulevaa versiota. Tämä Wikipedia artikkelin mukaan koottu horoskooppiversio sisältää myös 12 merkkiä;
 Kaisla (Acatl), Krokotiili (Calli), Käärme (Coatl), Kotka (Cuahtli), Koira (Itzcuintli), Peura (Mazatl), Oselotti (Ocelotl), Apina (Ozomahtli), Piikivi (Tecpatl), Jänis (Tochtli), Kukka (Xochtil)

Asteekkien horoskooppi
Tämä versio puolestaan sisältää kaksikymmentä eri merkkiä, perustuen Mayojen omaan astrologiaan ja tapaan laskea päiviä. Versio on ohmygossip.nordenbladet.fi sivulta kopioitu, joten en osaa sanoa kumpi on "oikea" versio.
Krotkotiili (Imix), Tuuli (Ik), Maja (Akbal), Sisilisko (Kan), Käärme (Chiccahan), Kuolema (Cimi), Kauris (Manik), Jänis (Lamat), Vesi (Muluc), Koira (Oc), Apina (Chuen), Nurmi (Eb), Kaisla (Ben), Jaguaari (Ix), Kotka (Men), Korppikotka (Cib), Maa (Caban), Veitsi (Etznab), Myrsky (Cauac), Kukka (Ahau)


lektuuri 17.3, lektuuri blogi, astrologia, horoskooppi, noituus, vaihtoehtoinen lääketiede, ennustus, eläinradan horoskooppi, asteekkien horoskooppi, suomalainen horoskooppi, kiinalainen horoskooppi, amerikan intiaanien horoskooppi


 Entisaikaan horoskooppien käyttäminen ennustuksessa tai ylipäänsä arjessa on laskettu olevan osa noituutta. Vaikka kaikki uskoivat omalla tavallaan horoskooppeihin kuninkaallisista köyhiin, niiden luotettavavuutta ei pystytä edelleenkään todistamaan mitenkään.
 Ehkä tässäkin asiassa on kyse enemmän itsestään toteutuvasta ennustuksesta; luet kuinka sinulle on tulossa onnekas päivä ja kohtaat tulevan päivänä aivan eri asenteella kuin jos siinä olisi mainittu jotain negatiivisesti.
 Miten tahansa asiaa miettii, ei mieleen tule yhtään loogista ja varmaa ajatusta horoskooppien totuudenmukaisuudesta. Kukin saa toki uskoa mihin hyvänsä, mutta en syyttäisi ensimmäisenä horoskooppia huonosta päivästä tai luottaisi sen varjolla rahojani kiinni yhtään mihinkään. Korteista tai kristallipallosta ennustaminen ajaa varmasti saman asian kuin horoskooppien tulevaisuuden tulkinta.


 Horoskooppien merkitys on muuttunut vuosien saatossa, tullen välillä enemmän pintaan, kuten mikä tahansa villitys. Hyvää ja mielekästä hupia tämä minusta on. Minusta on mielenkiintoista havaita vertaillessa yllä mainittuja erilaisia horoskooppeja niiden yhtäläisyyksistä. Todella paljon samaa luonteen kuvausta ja ennustusta. Kuitenkin jokaiselle on ominainen kulttuuri mukana.
 Kannattaa perehtyä jos yhtään kiinnostaa ottaa selvää omasta horoskoopista muidenkin tulkintatapojen mukaan, eikä vain sen yhden. Ties vaikka oppisi jotain uutta tai keksisi jotain kivaa.


Kommentit

Tällä hetkellä eniten minua kiinnostavia kirjoja

  • Elämän paradoksit, saat sen mistä luovut (Tommy Hellsten, 2019)
  • Ihmeitä nyt, 108 pikakonstia sisäiseen rauhaan (Gabrielle Berstein, 2017)
  • Terveeksi mielen voimalla, paranna itsesi ilman lääkkeitä (Lissa Rankin, 2015)